Изграждането на нов обход на „Меден рудник“ ще облекчи трафика и ще сложи край на чакането в задръствания на хиляди жители, които отиват или се прибират от центъра на Бургас. Той ще даде и перспектива за развитие на най-големия жилищен комплекс в морския град, както и ще разтовари движението към Южното Черноморие. Това е позицията на Жечо Станков - водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургаски регион за предстоящите парламентарни избори. Той обясни защо новата пътна връзка е възможното решение за премахване на тапите.

„На повечето ми срещи в най-големия жилищен комплекс в Бургас – „Меден рудник“, хората се оплакват от натовареното движение и чакането рано сутрин или късно вечер, когато съответно отиват или се връщат от работа. Не може да се случи това, което се предлага в някои коментари – тези сега съществуващи три платна, които са едно - за автобуси и още две – за леки автомобили, да се разширят с още две или три. Имаме кръгово движение под надлеза за Созопол, което е с три платна. Няма как да се вкарат пет платна в три на кръговото и да се разчита, че трафикът ще бъде разтоварен. Единственото възможно решение е изграждането на новия обход на „Меден рудник“, който да излиза на бензиностанция „Лукойл“ в посока Созопол, като оттам ще се даде възможност за връзка, както към центъра на града, така и към Южното Черноморие. Това ще разтовари до голяма степен трафика и няма да има такива опашки от чакащи автомобили. Проблемът ще бъде решен, както преди години с надлеза и кръговото, като се премахнаха светофарните уредби. В перспектива ще се търсят още дълготрайни решения, защото „Меден рудник“ ще продължава да расте. Надлезът беше построен 2012 година, минаха 12 години и отново имаме проблем със задръстването. Това означава, че Бургас расте. А нашата задача като народни представители е да продължим да работим така, че градът ни да привлича нови и нови жители.“, заяви Жечо Станков.
Той посочи, че защо този обект е от национално значение и се нуждае от пълната подкрепа на държавата.
„Община Бургас, начело с кмета Димитър Николов, свършиха абсолютно всичко, което е в техните правомощия, свързани с избиране на трасето и проектирането. Това е обект от национално значение, като има предвид, че разтоварвайки трафика за „Меден рудник“, се създава по-добра пропускливост на движението към Южното Черноморие. Именно затова е справедливо парите за този път да не излизат само от джоба на бургазлии през бюджета на Община Бургас, а да дойдат от държавния бюджет. Проведохме много сериозна борба, обединихме всички народни представители около нас и успяхме да заложим тези средства в държавния бюджет. Така че за следващите 3 години има заложени средства този обход да бъде изграден и да влезе в експлоатация.“, каза Станков.
За да бъде допълнително облекчен съществуващия трафик, на бул. „Захари Стоянов“ вместо светофарни уредби, ще бъдат направени кръгови кръстовища. „Те вече са проектирани, предстои изборът на изпълнител и да започне работата“, добави водачът на листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков.