Националният съвет на БСП реши Калоян Методиев, избран от соцлистата в 25-ти МИР, да не се включва в състава на парламентарната група в следващия парламент.

Това означава, че групата вместо от 19, ще се състои от 18 депутати.

Националният съвет на партията реши, че начело на червената група в този парламент ще е Борислав Гуцанов. Така бе ревизирано решението на Нинова, взето от коалиционен съвет, председател на ПГ да е Георги Свиленски. По-рано днес самият той видя заговор срещу лидерката на "Позитано".

Остава предложението Драгомир Стойнев да бъде предложен за заместник-председател на парламента.

Още по време на заседанието НС на БСП отправи призив към Калоян Методиев да напусне Народното събрание.

"Ако съветникът на Нинова, който стана депутат от "Коалиция за България", не се съобрази с волята на социалистите, той няма да бъде приет за член на тяхната парламентарна група. Така бившият лидер на младежкото СДС ще трябва да остане независим депутат".

Тази позиция на Националния съвет на БСП е подкрепена от 109 членове на пленума. Няма нито един глас "против" или "въздържал се".

Тъй като Калоян Методиев отказал да се съобрази с позицията на пленума, Националният съвет излиза с решение за неговото отстраняване от парламентарната група на социалистите в 50-ото Народно събрание.

До тази стъпка червените прибегнаха, след като Корнелия Нинова вчера избра да влезе от листата на БСП в Благоевград, а не от тази в 25 МИР София, където втори след нея беше подреден Методиев.
Така тя освободи място за него и бившият седесар стана депутат от БСП.

Тя направи това въпреки, че имаше решение на Изпълнителното бюро за обратното - тя да влезе от София. Методиев беше шеф на кабинета на Нинова като министър на икономиката в правителството на Кирил Петков. Включването му на втора позиция в листите за парламент на място, запазено за гражданска квота, беше изненада дори за повечето от членовете на Изпълнителното бюро.

Заради това решение на Нинова, Пленумът е гласувал да се актуализира състава на представителите на БСП в Коалиционния съвет на "БСП за България".


По-рано младежите социалисти от БСП излязоха с манифест, който раздадоха в партийната централа. В документа, озаглавен "Пътеводител на социалистическата идея", е записано още: "Тук не е СДС!".

"Не искаме новите лица на БСП да бъдат от младежкото СДС. Считаме за изключително обидно за всички редови социалисти налагането на спорни личности, които имат диаметрално противоположни от БСП ценности и идеали, на водещи позиции в партията", заявяват в манифеста от младежкото обединение в БСП.

Калоян Методиев към днешна дата не е член на БСП.