Заподозреният за нападението срещу министър-председателя е 71-годишният Юрай Ч., който, както съобщава aktuality.sk, вероятно е притежавал законно оръжието, от което е произвел няколко изстрела.
В интернет се появиха твърдения на свидетели, че той първо се развикал на Фицо, който след това се приближил до него, за да се ръкуват. Тогава нападателят стрелял. Мъжът е задържан от полицията веднага след нападението. В момента той е в ареста, а случаят е поет от Националната агенция за борба с престъпността на Словакия.

Aktualiti.sk се свърза със сина на заподозрения, който остана шокиран от ситуацията. Той потвърди, че баща му притежава законно оръжие. "Нямам абсолютно никаква представа какво е възнамерявал баща ми, какво е планирал, защо се е случило ", каза той. На въпрос дали таи омраза към Фиц, той отговори: „ Ще ви кажа следното – той не е гласувал за него. Това е всичко, което мога да кажа по въпроса. “

Мъжът отрече баща му някога открито да е споменавал за нападение или убийство на политици. Той също отрече баща му да има психично заболяване.

"Може да е имало "късо съединение", не знам. Той е по-буен човек, но не до степен да стане психиатричен случай или нещо подобно", допълни синът на нападателя.

Заподозреният, както добавя словашкият портал, е бил артистично активен. Издал е няколко стихосбирки. През 2016 г. работи за частна охранителна служба. Тогава самият той става жертва на нападение в търговски център в Левице. В ранните вечерни часове в магазин влиза младеж, видимо под въздействието на упойващи вещества, и го напада.