Нов обрат за индексацията на пенсиите от 1 юли. Ден преди да бъде взето окончателното решение, държавата се ангажира: доходът на пенсионерите ще се повиши с 11%, както е предвидено в бюджета, а не с 10%.

През последните дни се появиха първо социални, а след това и политически полемики около предстоящото осъвременяване на пенсиите. Според Кодекса за социално осигуряване актуализацията се прави по т.нар. „швейцарско правило“ - тоест, пресмята се спрямо средния осигурителен доход и инфлацията. И заради последните показатели процентът падна до 10, вместо 11. Все пак окончателното решение дали да се върви сляпо по формулата, или да се вземе заложеното предварително в бюджета, е на Надзорния съвет на НОИ, който се събира утре.


А там силите са разпределени по следния начин: половината гласове идват от изпълнителната власт, а другата половина се дели между социалните партньори. От правителството поеха ангажимент утре социалният министър да предложи запазване на обещаната индексация от 11 на сто. Синдикатите са на същата позиция, така че решението изглежда сигурно. Работодателите обаче ще гласуват за придържане към швейцарското правило.


Ден преди окончателното решение за пенсиите, служебният премиер обяви - те ще се увеличат с вече обещаните 11%.

„Искам да внеса успокоени сред хората, които имат право да получат пенсии. А именно, че ще получат пенсиите си в размер на увеличение 11 процента, а не по правилото по член 100 от Кодекса за социално осигуряване. Трябва да призная, че пред нас никога не е стоял въпросът да се колебаем какво да правим", заяви Димитър Главчев.

С позиция до медиите социалният министър уточни, че ситуацията не е прецедент. През 2021 г. като управител на Националния осигурителен институт е участвал в подобно решение на Надзорния съвет. Тогава въпреки че изчисленията говорели за по-ниска индексация, тя била гласувана в интерес на пенсионерите по предложение на тогавашния социален министър.

„През 2021 година след изчислението по "швейцарското правило", според което скокът на пенсиите трябваше да е с 4,8 на сто, по предложение на тогавашния социален министър, тъй като в Бюджета беше заложено увеличение с 5 процента - повишението на пенсиите беше с 5 на сто", обясни Ивайло Иванов.

Работодателите обаче застанаха на противоположната позиция и защитиха придържането към „швейцарското правило”.

„Всъщност точният процент, който се получава по „швейцарското правило”, е 9,95. За нас това е по-правилното решение. Държавата, тя свои пари няма, не може да даде на някого нещо, преди да го е взела от друг. С парите на децата ни се правят предизборни подаръци”, заяви Васил Велев, председател на АИКБ.



От своя страна синдикатите, които също са в Надзорния съвет на НОИ, напомниха, че с ангажимента за индексация от 11% държавата е поела ангажимент и минималната пенсия да стане 580 лева. И увериха, че ще подкрепят тази позиция.
Експерти също са на мнение – везните ще натежат в полза на пенсионерите.

„По „швейцарското правило” формулата е следната – 50% от ръста на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията. Като са сметнати вече реалните числа за 2023 г., се е получило не 11, а 10%”, коментира Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика.