“На предстоящите на 9 юни избори от протоколите ще бъдат обработени три пъти повече числа от предишните избори, а броят в РИК-овете е същият. Отсега трябва да знаете, че това ще доведе до закъсняване на официалните резултати”, презастрахова се днес служебният премиер Димитър Главчев. Той обясни, че прави това предупреждение, за да няма спекулации, че нещо се прави на тъмно.

Информатици коментираха , че няма откъде да дойдат три пъти повече цифри в протоколите и припомниха, че местните избори са най-сложни, защото при тях има за обработване данни от четири вота плюс преференциите за общински съветници. Припомнено бе и че независимо от различните вотове - за кмет на община, за районен кмет, за кмет на кметство и за общински съветници резултатите бяха обработени доста бързо.

“Труд news” потърси държавната фирма "Информационно обслужване", която обработва резултатите, за коментар на предупреждението на Главчев. Оттам обясниха, че имат забрана от ЦИК да коментират каквото и да било по темата избори.

От ЦИК не отрекоха забраната, но увериха, че всичко е прозрачно. Всъщност най-непрозрачна е работата на Информационно обслужване, където според IT експерти съществува най-голяма възможност за манипулации на резултатите.