Да се увеличат данъците за старите автомобили с до 80%, за да се използват по-малко у нас. Предложението е на Министерството на иновациите и растежа. Работеща ли е обаче подобна идея?

Според Филип Лазаров, автор на един от най-известните блогове за автомобили, всички предложения, свързани с коли и шофьори, идват от експерти в кавички, които реално не разбират от автомобили. Това той коментира в студиото на Нова ТВ.

По думите на експерта кола, произведена през 2015 г. е възможно да замърсява въздуха повече от такава, произведена през 2005 г. „Това трябва да го реши ГТП, а не човекът с калкулатора”, категоричен е Аврамов. Той е убеден, че най-важен в случая е контролът.

Филип Аврамов твърди, че подобна мярка няма да даде резултати. Според него ще е по-ефективно да се стимулира купуването на електрически автомобили чрез намаляване на цената им. „Това, че паркират безплатно в синя и зелена зона е добра мярка”, смята автомобилният експерт. Той е категоричен, че поставянето на газови уредби също трябва да бъде стимулирано от държавата.

Експертът препоръча да избираме кола практично, а не по красота и с емоция, за да ни служи спрямо нуждите ни.