За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това заяви премиерът Главчев пред журналисти след срещата си с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман.

От разговора Главчев с генералния секретар Корман е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е края на следващата 2025 година, съобщават от правителствената информационна служба. Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26.

"Процесът на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ни помага да приведем националните политики в съответствие с най-високите световни стандарти. Като бъдещ член на Организацията ние ще направим всичко възможно да разпространим най-добрите практики и политики на ОИСР в Югоизточна Европа" заяви служебният министър-председател и министър на външните работи по рано на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Главчев потвърди като първостепенен външнополитически приоритет за страната ни присъединяването към ОИСР, наред с присъединяването ни към еврозоната и пълноправното членство в Шенгенското пространство, включително по суша.

Премиерът отбеляза последователната и предвидима външна политика на страната ни, трайно определена от евроатлантическите ценности. В изказването си премиерът акцентира и върху войната на Русия срещу Украйна. „Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна“, заяви министър-председателят.

На въпрос за вчерашната отмяна на решението на Министерския съвет за създаване на частна болница премиерът Главчев изтъкна, че аргумент за отмяната е създалото се обществено напрежение, с което той се е съобразил.