До края на 2024 година и още преди това, България трябва да въведе изискванията на директивата на ЕС относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз. Това заявява Димитър Манолов, президент на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“, пред БТА. Синдикатът организира празнично шествие и рок концерт по повод 1 май – Международния ден на труда и работническата солидарност.

Манолов обясни, че вече е направена първата стъпка за определянето на минималната работна заплата като 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната. Решението бе прието февруари т.г.

"Минималната работна заплата е тази, която "бута" всички заплати нагоре както добре знаем и ние ще се борим за нея", каза Манолов.

Сред основните теми, които стоят на дневен ред пред синдиката, освен заплащането, са условията на труд, въпросите, свързани със здравеопазването, образованието, енергетиката.

Очакванията на президента на КТ „Подкрепа“ към служебната власт е "да не направи някоя голяма глупост".

Илия Хрисимов от Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви, че най-важната задача пред федерацията е изпълнението на постигнатите договорености в бюджета за 2025 г., а именно - обвързването на заплатите в МВР със средната работна заплата за страната.

Това следва да бъде заложено в бюджета за 2025 г., това трябва да се проследи и да се вземе отношение от новия парламент, който ще бъде избран, коментира Хрисимов.

Той припомни, че недокомплектът в системата на МВР е голям.