В личните карти вече ще може да има и е-подпис, но това няма да е задължително. Първоначално в чипа на личната карта ще бъдат въведени биометричните данни - снимката на притежателя є и два пръстови отпечатъка.

“Записването на биометричните данни на електронния носител на информация ще направи личната карта по-лесна за използване при преминаването на лицата през граница и при тяхното пътуване”, каза пред БНТ Стоян Стефанов, директор на дирекция “Български документи за самоличност” - МВР.

Българите, които притежават нова лична карта, ще могат да преминават през електронните гишета за граничен контрол, както това става сега, но само с международен паспорт.

Заради влагането на чип за електронна информация цените за издаване на нови лични карти стават по-високи. Предложението е таксата за обикновен срок на издаване да бъде 30 лева.

Бързата услуга за издаване за срок от 3 дни ще струва 60 лева, а експресната услуга - в рамките на 8 часа - ще струва 150 лева.

Експресно издадените документи обаче ще могат да се получават само от София, но ще могат да се заявяват във всяко едно районно управление на територията на страната.