Калин Стоянов е живял в секретна квартира и е бил свързан с Ники Митничаря. Това разказа съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в "Денят започва" по БНТ, като цитира разпит от 2023 г по досъдебно производство на Стефчо Банков, брат на арестуваната шефка на митниците - Петя Банкова.

"Беше публикуван разпит по досъдебно производство на СГП от 3 юли 2023 г. Разпитът е на бившия шеф на вътрешна сигурност на МВР Стефчо Банков - брат на задържаната Банкова. В този разпит той визира две досъдебни производства, които са образувани срещу неизвестен, но касаят вътрешния министър Калин Стоянов. Едното от тези досъдебни производства е за това, че той се е самонастанил в секретна квартира, което е абсолютно престъпление и някой трябва да го разследва това. И още едно досъдебно производство за свързаност на Калин Стоянов с Николай Филипов, т.нар. Ники Митничаря , с частна митница долу в Бургас. Да вземе прокуратурата да покаже тези дела да ги видиме какви са. Случайно ли е, че след разпита на Банков започва разработка на сестра му?", заяви депутатът от ПП-ДБ.

"Т.нар. афера е един измислен сюжет, който определям като многофункционално активно мероприятие, което трябва да изпълни няколко задачи. Една от важните задачи на тези, които го инициираха и организираха е да се отклони вниманието от аферата Нотариуса. Защото там има много тежки зависимости", заяви още Атанасов и добави, че "втората цел на организаторите е да дискредитират нашата коалиция предизборно, че ние сме организатори на контрабанда".

По негови думи това са сценарии, които се разиграват. "Председателят на ДАНС казва, че разработката е почнала преди година. Само че към онзи момент нито главният секретар, нито шефът на митниците са заемали постовете си. Това е измислен сценарий, всичко това е навързано с цел предизборно да бъдем дискредитирани. От вчера виждам настървеност по отношение на Бойко Рашков, споменава се името на Асен Василев. Това е целият сюжет.", обвини още лидерът на ДСБ.

На въпрос разчистват ли ПП-ДБ сметки с Калин Стоянов, Атанасов заяви: "Не разчистваме никакви сметки. Имаме позиция, която е базирана на определени факти. Миналата година, август в началото на парламентарната ваканция , когато всички тръгнаха на море, в един ден вътрешният министър смени 18 директора на областна дирекция на МВР. Никога не се е случвало такова нещо. В един момент започнахме да проверяваме, оказа се, че голяма част от новоназначените са хора по един или друг начин свързани с коалицията ГЕРБ-СДС. Това нещо даде някакъв резултат на местните избори. Над 400 000 невалидни бюлетини. Този проблем го адресирахме, спомняте си какво се случи с машинното гласуване...".

Според Атанасов, една от причината "да бъде сготвен Живко Коцев и да бъде разкаран е, защото той трябваше да бъде шеф на щаба в МВР за борба с купуването на гласове". "Преди повече от 20 години срещу мен бяха образувани три досъдебни производства. Едното от тях беше, че съм организирал подслушването на бившия главен прокурор Никола Филчев. Шест годинии, репресии, задържане, арести. После три оправдателни присъди на три инстанции. Сега е същата история с Живко Коцев", обясни Атанасов.

Пред журналисти Калин Стоянов контрира: "Нямам такава информация срещу мен да е имало образувано някакво производство, освен това, което стана обществено достояние в края на 2021 г., за което имах повдигнато обвинение, което после беше прекратено."

"Всичко е лесно проверимо за това кой, къде и кога е живял", допълни Стоянов.