Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев, не е предварително съгласуван с президента", коментира президентският секретар по правните въпроси Крум Зарков.

"Стефан Димитров не може да е президентският човек в правителството на Главчев. Няма квота на президента, включително и за Мария Павлова", поясни той пред БНР.


Зарков определи като "глупост" твърденията, че президентът има нещо общо със стремежът за запазване на статуквото в съдебната власт.

По думите му няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на държавата за ден и половина, по повод исканите промени в МВнР.

"Всеки път, когато загубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа сила, която да обърне геополитическото развитие на страната. Има нюанси в различните позиции, но в базовото позициониране на страната в ЕС и НАТО няма такава опасност. Това се ползва като обяснение за необяснимото. То е смешно, но и опасно. Трупа се обществено недоволство, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, тъй като те ги използват безпардонно", коментира Зарков.

След което анализира и пожеланата смяна на Кирил Вътев в земеделското министерство. Президентският секретар по правните въпроси цитира думите, с които Вътев беше оставен във ведомството.

"Остава, за да осигури приемственост и тъй като е доказан добър мениджър". Три дни по-късно авторът на тези думи каза, че човекът не се справя с темпото, забавени са плащания. Затова президентът Радев се усъмни дали и първоначалното предложените министри, и предложенията за смяна идват от Димитър Главчев".


"Трябва да се даде кредит на доверие на Димитър Главчев, но и на президента, който ако искаше да покаже нелепостта на тази Конституция, можеше да започне да връчва мандатите на тези, които са казали, че не ги искат", заяви Зарков.