Националната стратегическа цел на Румъния е включването в програмата "Виза Уейвър" (Visa Waiver). Тя позволява безвизово пътуване до САЩ за срок от 90 дни. Румъния е все по-близо до изпълнение на техническите изисквания за осъществяването ѝ, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на публикация на страницата на румънското правителство във Фейсбук.

Правителството на Румъния припомня, че за намаляване на дела на отказаните визи за САЩ под 3 процента от общия брой молби за визи е необходима подкрепата на всички румънски граждани, които имат или са имали американски визи от типа В1/В2 за бизнес и туризъм. Подновяването на визите през следващите шест месеца може да ни осигури успех, посочва правителството в публикацията.

Срещата се е състояла вчера и е била посветена на отпадането на визите за САЩ за румънски граждани, в която са участвали румънски и американски официални представители.

Вицепремиерът Мариан Някшу, Михай Гиджиу, началник на канцеларията на премиера, и националният координатор за програмата „Виза Уейвър“ – държавният секретар Валентин Ватажелу са разговаряли в двореца Виктория с Рена Битър, заместник-секретар по консулските въпроси в рамките на Държавния департамент на САЩ, с посланика на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек и генералния консул Джон Гимбъл, информира румънското правителство./БТА