Парламентът няма да гледа вота на недоверие срещу служебното правителство, внесен в деловодството на НС с подписите на 67 депутати от БСП, “Възраждане” и ИТН. Като правен абсурд определиха юристи искането да бъде свален служебния кабинет.

Според “Възраждане” може да се иска вот на недоверие и на служебно правителство, тъй като то полагало клетва пред Народното събрание, освен това нямало ограничения върху парламентарния контрол, който се налага над служебния кабинет от страна на НС. Според “Възраждане” тълкувателното решение №20 на КС от 1992 г. не било актуално, тъй като след него Конституцията е променяна 6 пъти, като в последният случай са направени изключително сериозни промени именно в текстовете, касаещи служебните правителства.

Според конституционалисти обаче решението на КС от 1992 г. е напълно актуално.

За утре е насрочена среща на президента Румен Радев със служебния премиер Димитър Главчев заради исканите смени на външния и земеделския министър. Днес от Брюксел Главчев предупреди, че ако президентът откаже промените в кабинета, отговорността ще е негова.