Сметките за ток може да бъдат понижени като ползваме електроенергия от Балтийско море и Северно море.

България е предложила на Европейската комисия два големи проекта, чрез които по-ефективно ще бъде управлявана енергията от възобновяеми източници (ВЕИ), стана ясно от думите на изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев по време на конференция, организирана от АИКБ.

Първият проект е за изграждане на енергиен коридор по направлението Север-Юг, който ще минава през Германия, Полша, Румъния, България и ще стига до Гърция, пише „Труд“.

Идеята е чрез него да можем да ползваме вятърната енергия от Балтийско и Северно море, чийто капацитет е оценен на над 400 гигаватчаса. Европейският съюз ще инвестира в инфраструктура за използване на тази енергия.

Другият проект е за изграждане на енергиен коридор по направлението Изток-Запад - да започва от Турция, да минава през Гърция, България, Албания и да стига до Италия. Идеята е да бъде използвана разликата в часовото време.

Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато се стъмва и хората се връщат от работа. Чрез този енергиен коридор ще можем да ползваме ток от съседите в пиковите часове, когато потреблението при тях е по-малко.

Другият възможен подход е трансформиране на енергия от ВЕИ в зелен водород чрез изграждане на инсталации за зелен водород, каза Ангелин Цачев. Свръх производството на електроенергия от вятър и слънце дава възможност за производство на зелен водород.

В проекта за енергийна стратегия на България е предвидено мощности за производство на зелен водород да бъдат изградени в района на Стара Загора, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката Ива Петрова.

Надявам се до 2-3 години да бъдат изградени първите мощности за зелен водород, каза Ангелин Цачев. Цената на газа на хъба в Нидерландия е 30 евро за мегаватчас, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Предстои да бъдат изградени два нови ядрени блока в АЕЦ “Козлодуй”.

Беше оповестено, че цената ще бъде до 7 млрд. евро на блок, а цената на електроенергията от новите ядрени мощности ще бъде до 65 евро за мегаватчас, каза Васил Велев. Всичко над тези цени ще смятаме, че е в резултат на корупционни практики, продължи председателят на АИКБ.

Не сме оптимисти, че скоро ще има дългосрочни договори за доставка на електроенергия за малките и средни предприятия, заяви Васил Велев.

Има над 600 хил. потребители на електроенергия на пазарни цени, но само 60 големи компании имат дългосрочни договори, обясни той.