Американският президент Джо Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на телефонен разговор в събота, че САЩ няма да подкрепят израелска контраатака срещу Иран, съобщават американски медии, позовавайки се на свои източници в Белия дом.
Заявил също, че тъй като иранската атака е причинила минимални жертви и щети, Израел не трябва да отмъщава на Иран.
„Получихте победа. Приемете победата“, казал президентът на САЩ на израелския премиер, съобщава NBC. Байдън е подчертал ефективността на съвместните отбранителни усилия, а тъй като атаките на Иран били до голяма степен неуспешни, това демонстрирало превъзходния военен капацитет на Израел, информира CNN.
Също така, според CNN, висш служител на администрацията е разкрил, че Джо Байдън е заявил, че САЩ няма да участват в настъпателни операции срещу Иран.
Това докладвано изявление идва на фона на повишеното напрежение след ответните удари на Иран срещу Израел.
Според Axios служителят на Белия дом подчерта разбирането на Нетаняху за позицията на САЩ, отбелязвайки признанието на израелския премиер, че САЩ ще се въздържат от настъпателни операции срещу Иран и ще откажат подкрепа за подобни действия.
Дали Нетаняху ще приеме съвета на Байдън остава открит въпрос. Решението на Иран да стреля с оръжия от собствената си територия към Израел значително разпалва дълго тлеещата вражда между двете страни. Вероятно ще има политически натиск отвътре в Израел за някакъв отговор, коментира CNN.
Израел: Отговор ще има
The New York Times план за ответен удар на Израел е отменен вчера, именно след телефонния разговор на Нетаняху с президента Байдън. Военният кабинет на Израел ще се събере днес, за да обсъди как да отговори на иранската атака, според двама израелски официални лица.
"Ще изградим регионална коалиция и ще накараме Иран да си плати по подходящия за нас начин и в подходящото за нас време", заяви центристкият министър от военния кабинет Бени Ганц преди началото на заседанието.
Израелски военен говорител заяви, че ще има отговор след масираното иранско нападение от Иран, но не уточни какъв точно ще бъде той.
"Ще отговорим на Иран с действия, а не с думи", заяви той днес пред иранската емигрантска телевизия "Иран интернешънъл" (Iran International).
"Всяко действие има противодействие, но не с думи, а с дела", заяви израелската армия в своя публикация на фарси в социалната мрежа "Екс".