Силите на Иранската революционна гвардия са взели на абордаж контейнеровоз, плаващ под португалски флаг в Ормузкия проток, и са го пренасочили към ирански териториални води, съобщи официалната информационна агенция ИРНА.

Техеран твърди, че корабът "Еъриис" е свързан с Израел.

Търговският оператор Ем Ес Си потвърди, че плавателният съд е под ирански контрол и посочи, че работи със съответните власти в опит за връщането му в условия за сигурност и за установяване съдбата на 25-членния му екипаж.

При проследяване на данни за собствеността на товарния кораб, чрез свързани фирми, се стига до израелския бизнесмен Еял Офер, посочва Ройтерс.

По-рано Техеран заяви, че ще предприеме действия в отговор на въздушните удари срещу дипломатическата му мисия в Дамаск на 1 април, за които твърди, че са дело на Израел.

Израелският външен министър Израел Кац определи иранските действия като "пиратска операция" и призова Европейския съюз и целия свободен свят да обявят Иранската революционна гвардия за терористична организация и да наложат санкции срещу Иран.






Инцидентът стана на фона на засиленото напрежение в Близкия изток заради войната на Израел срещу "Хамас" в Газа, както и сблъсъците с подкрепяни от Иран групировки в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Говорителят на израелските сили за отбрана Даниел Хагари предупреди:

"Иран ще понесе последствията, ако реши да усложни допълнително ситуацията. Израел е в повишена бойна готовност. Готови сме да защитим Израел от по-нататъшна иранска агресия, готови сме да отговорим".

Израелската армия е атакувала обект в Газа, откъдето снощи са били изстреляни няколко ракети към Израел, които впоследствие са били прехванати, както и база на "Хизбула" край южния ливански град Рихан.