„На 1 май ще поканим над 25 партии в левия спектър, над 20 граждански сдружения и НПО-та, с които сме близки идеологически – да направим дискусия за модерна лява политика и обща алтернатива на статуквото за управление на България. Надяваме се да дадем началото на едно широко ляво обединение и да зараздваме хората с ляво мислене”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет на партията, цитирана от NOVA.

„Успяхме да приемем няколко важни решения. Одобрихме платформата си за европейските избори. В нея има 6 принципа и 10 конкретни национални български политики, които ще бъдат отстоявани от нашите бъдещи евродепутати”, допълни лидерът на БСП.

Тя изброи принципите: "Равнопоставеност на страните членки; българският национален интерес да е водещ в работата на евродепутатите ни; да има уважение към културата и традициите на всяка държава; здрав разум във всяка законодателна инициатива; намаляване и опростяване на европейските регулации в помощ на българската икономика; приоритет на социалната политика и ЕС като инструмент на мир и сигурност".

По думите на Нинова, най-важните национални приоритети, за които конкретно ще се борят евродепутатите от БСП са – пълноправното влизане в Шенген; връщане на нелегалните мигранти в държавите им на произход; нов икономически модел и реиндустриализация на ЕС; социални теми като здравеопазване, доходи, борба с неравенствата; равенство на земеделските субсидии и преразглеждане на „Зелената сделка”.

Лидерът на БСП посочи, че са приети и критериите и принципите за издигане на кандидатите за депутати в 50-ото НС. „Залагаме на хора с обществен опит и авторитет, високи нравствени качества, на хора с висше образование и експертен опит, които имат желание за работа в екип. Започва кампанията ни за номинация на народни представител. Тя ще завърши с подреждането на листите на Националния ни съвет на 27 април”, допълни тя.