Един от въпросите, които привлякоха вниманието в последните 24 часа, е губят ли се 3 милиарда лева от фискалния резерв на страната и къде са тези пари. Повод станаха думи на новия финансов министър Людмила Петкова. Предшественикът ѝ Асен Василев обяви, че оставя почти 10 милиарда. Проверката на служебния министър показва значително по-малка сума.
Всъщност, всичко зависи от това към коя дата се изчислява размерът на резерва. В рамките на всеки месец там има движения. Така се стига до драстичното разминаване – резервът за Василев да е 9.9 млрд. лв., а за Петкова – под 7 млрд. Сметките на вече бившия финансов министър, оказва се, били към края на март, а справката на служебния - към 9-и април. Въпросът е какво е харчено в тези няколко дни.

Още вчера новата власт във Финансовото министерство потвърди, че от резерва са платени дълговете на „Топлофикация София” – над милиард и половина. Според Василев от сметката са извадени още милиард и половина за пенсии. По негови сметки до края на април се очакват от данъци и други плащания в резерва да влязат 3,9 млрд. Според новото ръководство на ресорното ведомство обаче около 1 милиард от очакваните постъпления са под въпрос.
Петкова коментира, че в случая не става дума за губещи се милиарди – въпросът е принципен и според нея е важно, когато посочваш дадена сума, да кажеш и че тя е към края на миналия месец. В противен случай, на нея днес би ѝ се наложило да обяснява как е изхарчила 3 млрд. от вчера досега.
Чаканите от Василев почти 4 млрд. лв. постъпления, които да покрият харчовете, са под въпрос, съобщиха за NOVA от Финансовото министерство. Причината - планирани приходи от БЕХ може и да не се случат и така в края на април резервът ще с един милиард по-малко от сметките на Василев.