Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев номинира Ивайло Ценов за министър на външните работи в предстоящото служебно правителство. Това съобщи днес интернет портала "Юрактив“ (Euractiv), цитиран от австрийската информационна агенция АПА.
Като причини за избора си Главчев посочи 15-годишния опит на Ценов като консул във Виена и много добрите му връзки с австрийското правителство.
"Ръководил съм се от това, тъй като, знаете, това е единствената държава, която е против приемането ни в Шенген и по суша", каза Главчев.
Назначаването е една от многото изненади в кабинета на Главчев, който започва политическата си кариера като народен представител от ПП ГЕРБ.
Назначаването на Ценов за външен министър обаче не е сигурно, докато не бъде издаден президентският указ за назначаване на служебно правителство, допълва „Юрактив“.
Новото българско правителство се стреми към предсрочни избори, които се очаква да се състоят на 9 юни, комбинирани с изборите за Европейски парламент.
България отново беше връхлетяна от политическа криза, след като прозападните партии ГЕРБ и ПП-ДБ не можаха да се споразумеят за планираната през март месец смяна на правителството, поради което най-бедната страна в ЕС е изправена пред шести парламентарни избори в рамките на три години.
Според Главчев основната цел на служебното правителство е да проведе честни избори и да продължи усилията за пълноправно членство на България в Шенген и в еврозоната, предава БТА.
Междувременно Коалицията ПП-ДБ обвини кандидата на служебен премиер в представянето на политически мотивиран проектосъстав на служебен кабинет, с цел манипулиране на изборните резултати в полза на бившия министър-председател Бойко Борисов.