Софийската градска прокуратура повдига обвинение за организирана престъпна група след вчерашната акция в Агенция „Митници“, предаде bTV.
Все още не е ясно на кои от седемте задържани служители ще бъде повдигнато обвинение. Бяха извършени обиски на жилища и офиси в София и Хасково. По предварителна информация става дума за контрабанда, подкупи и пране на пари, а разследването е свързано със сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал.
Шефката на Агенция "Митници" Банкова заяви, че не го познава, а самата тя като служител на ДАНС преди време е имала лоши отношения с шефа на агенцията и подозира, че именно той стои зад акцията. „Преди няколко години Пламен Тончев реши, че ще ме изпрати в Благоевград за наказание. Това е основната им схема – когато някой пречи, те го командироват. Тогава казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС“, каза вчера Банкова.
"Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова е задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава", каза пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина. Тя посочи още, че в неформален разговор служители от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са ѝ казали, че е правен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев.