9-и или 23-и юни са най-вероятните дати за произвеждането на предсрочни парламентарни избори у нас. Това стана ясно след среща на Централната избирателна комисия и президента Румен Радев, на която беше обсъдена организацията на предстоящите избори за Народно събрание и за Европейски парламент.

На срещата председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че ако парламентарните избори са една седмица след европейските, това би довело почти до невъзможност за организацията им от страна на Централната избирателна комисия.

За избори 2 в 1 на 9 юни или вот за ЕП на 9-и и избори на Народно събрание на 23 юни ЦИК има готовност.

Председателят на комисията Камелия Некова напомни, че:

"Ако изборите са на една и съща дата, ЦИК има готовност да ги проведе, както проведе тези за президент и Народно събрание през ноември 2021-а. Когато двата избора са в един ден, предвид това че много разходи могат да бъдат спестени и избирателите няма да се наложи да ходят два пъти до секциите, няма причина ние да кажем, че това няма как да се случи", заяви Нейкова.

Специфичното при избори 2 в 1 би било това, че гражданите биха имали различни избирателни права, тъй като има различни условия за уседналост на адрес за европейски и парламентарни избори.

"Избирателните списъци ще са отделни и секционните избирателни комисии трябва внимателно да преглеждат дали избирателите са вписани и в двата списъка и тогава да ги допускат до гласуване", посочи Нейкова.

източник БНТ