Общинският съветник от групата на ГЕРБ в ОбС Бургас Евелина Михалева е изпратила питане до областния управител на Бургас Пламен Янев, което публикуваме без редакторска намеса.

„Относно: Крайбрежното свлачище в местността Ъгъла до кв. Сарафово.

Летният сезон наближава, а пропадналата крайбрежна алея, свързваща Бургас с кв. Сарафово, продължава да бъде опасна. Проблемът стои вече няколко месеца и по нищо не личи, че скоро ще бъде разрешен.

Компрометираният участък е изключителна държавна собственост и права върху неговото управление имате Вие в качеството си на областен управител на област Бургас.

Неколкократно Община Бургас е изпращала писма до МРРБ, с предложения как проблемът да бъде отстранен, но до решение така и не се стига, а алеята продължава да се руши.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев отправи конкретно питане по въпроса и до министъра на Регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Отговорът беше, че: „Община Бургас не притежава правата на възложител по смисъла на чл. 161 от ЗУТ върху засегнатите от инвестиционната инициатива поземлени имоти, тъй като те са предоставени в управление на областния управител“.

И тук логично възникват въпросите:

Има ли реално намерение и воля проблемът да бъде решен?

Като представител на държавата колко средства сте осигурили за укрепване и възстановяване на велоалеята?

Какви конкретни стъпки са предприети?

Кога започват строителните работи и в какъв срок ще бъде завършен ремонтът?

Отговорите на тези въпроси дължите на гражданите на Бургас, както и конкретика по отношение на изпълнението на основните Ви задължения –да поддържате и стопанисвате имота държавна собственост, за който отговаряте.

Жителите и гостите на Бургас не се интересуват от това с какъв статут е земята и чия е отговорността за укрепването на алеята. През летните месеци това е едно от най-предпочитаните места както за пешеходни разходки, така и за велосипедисти.

Освен това съществуващата алея е единственият възможен начин за навлизане на автомобили в кв. Сарафово, когато основният път е възпрепятстван. Респективно при определени обстоятелства това може да се окаже единственият път за достъп до Летище Бургас. Всички помним кървавия атентат на аеропорта в Сарафово, а сега само на няколко километра от България се води война. Трябва ли да се случи нещо лошо и непоправимо, за да се намери решение на проблема.

В тази връзка разчитам на бърз отговор от Ваша страна.

Дата: 2.04.2024 г. С уважение:

/Е. Михалева/”