Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава TikTok да се отдели от китайския си собственик или достъпът до него ще бъде забранен.
Законопроектът ще даде на компанията майка на TikTok шест месеца да се откаже от фирмата или ще бъде изправена пред забрана на приложението. Пекин обеща да вземе мерки, за да защити интересите си.
Американските законодатели са притеснени от факта, че данните на милиони американци са в китайски ръце. И това прави приложението потенциално опасно за националната сигурност. Собствениците на TikTok отхвърлиха тези обвинения.
TikTok е собственост на китайската компания ByteDance, базирана в Пекин фирма, регистрирана на Каймановите острови.На пресконференция в Пекин говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин обясни, че това гласуване противоречи на принципите на честна конкуренция и справедливост.
Не е ясно дали законопроектът има достатъчно подкрепа, за да мине в Сената на САЩ. Възможно е той никога никога да не бъде гласуван, оставяйки сегашното статукво в сила.
Ще бъде ли купен TikTok?
Бившият министър на финансите по врмето на Доналд Тръмп - Стивън Мнучин, каза в четвъртък, че събира екип от инвеститори, които да направят оферта за закупуване на TikTok. Според него приложнието е страхотен бизнес и заяви готовност да го закупи.
Канадският бизнесмен Кевин О'Лиъри, една от звездите на телевизионната програма Shark Tank, също заяви, че се интересува от закупуването на компанията.
Днес обхватът и приходите от реклама на TikTok се увеличиха значително, което доведе до приблизителна оценка на мрежата от 268 милиарда долара.