„Патриарх Неофит беше начело на Българската православна църква (БПЦ) в едно бурно време. Той познава много добре всички тези проблеми, които бяха в Църквата през 90-те години и трябваше да се лекуват. В пастирската му мисия определящо е било да се запазва линията на разбирателство и консенсус”. Това заяви доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ „Кл. Охридски”.
Според него през месеците, в които патриарх Неофит беше в болница, отново са се възродили настроенията на разкола. „Този дух на разделение, който го бяхме забравили 30 г., го усетихме в деня преди неговата кончина. Усетихме опасността БПЦ да влезе в тази спирала на разделение и противоборство”, обясни специалистът по практическо богословие.
Относно бъдещия наследник на Негово Светейшество Неофит, теологът каза, че високият критерий и образец за български патриарх е Евтимий Търновски – той трябва да е книжовник, да е ерудиран, да е приет от всеправославната общност и да е обичан от народа.
„Българският патриаршески избирателен събор сам избира своя духовен отец според качествата му. Може да не е агресивен, но да има други качества, които са подходящи за патриарх”, подчерта Нушев.