Настояването на ПП Асен Василев да продължи да е финансов министър се превърнало в основна пречка по време на многочасовите преговори за съставяне на кабинет и изнервило дори представителите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, научи “Труд news” от преговорните екипи на партиите от сглобката. Пазарлъкът за състав на правителството зациклил на финансовото министерство, тъй като условието на ГЕРБ е то да не се управлява от Василев.
В същото време от ГЕРБ-СДС дали да се разбере, че няма да отстъпят Василев да продължи да е финансов министър и Мария Габриел е готова с проекто-кабинет на ГЕРБ-СДС, с доказани експерти като при кабинета “Габровски”. В състава на проекто-правителството “Габриел” били изявените остриета на партията на Бойко Борисов от предишни правителства като Лъчезар Богданов (икономика), Теменужка Петкова (финанси), Красимир Вълчев (образование) и др. Военният експерт Христо Гаджев сменя Тодор Тагарев в отбраната, а за иновациите Габриел предлага основател на една от водещите компании у нас в комуникационните технологии, коментираха неофициално от ГЕРБ-СДС.
Вторият тур от разговорите за кабинет след ротацията продължи над 7 часа в неделя, като първи в Партийния дом пристигнаха дамите от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Към 10,00 часа в сградата на парламента влязоха и Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.
Повод за забуксуването на разговорите станали думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков пред националното събрание на ДБ, че Асен Василев задължително трябва да остане финансов министър (виж карето, б. р.).
От няколко дни от ППДБ дадоха сигнали, че са склонни да преотстъпят министерства на ГЕРБ-СДС, като дори упорството на Николай Денков да стане външен министър бе пречупено с поста вицепремиер, отговарящ за европейската политика. От ДБ пък обяснявали на своите, че в името на това да няма предсрочни избори, ПП трябва да отстъпят финансовото министерство. Още в събота късно вечерта в ППДБ имали нагласа, че се разделят с част от ресурсните министерства след ротацията и министър-председател Мария Габриел. Преговорният екип на ППДБ склонил пред дамския квартет от ГЕРБ-СДС в правителството “Габриел” министрите на външните работи, енергетиката, регионалното развитие, земеделието, спорта, туризма и икономиката да бъдат посочени от първата политическа сила. Но министерството на финансите се превърнало към момента в неразрешим казус, след като от ПП поставили условието Василев да продължи да го управлява.
Позиция

Кметовете на ГЕРБ твърдо против финансовия министър

Нищожно финансиране на проекти
Кметове на ГЕРБ са се обявили твърдо против оставането на Асен Василев на поста финансов министър пред лидера на партията Бойко Борисов. По време на преговорите през уикенда лидерът на ГЕРБ е имал разговори с част от тях и кметовете са настояли от ГЕРБ-СДС да поставят ясното условие Василев да не е в правителството, тъй като нито едно от обещанията му към общините не е изпълнено.
Почти по същото време обаче Кирил Петков обяви пред форума на ДБ, че точно градоначалниците от ГЕРБ-СДС предпочитали бюджетите на Асен Василев, а не на бившия финансов министър Владислав Горанов. Това стана повод от ГЕРБ да разпространят позиция на кметовете, в която те нарекоха твърденията на Петков “опитите за манипулации и неверни твърдения”.
“Финансовият министър вместо да си проси несъстоятелни комплименти от съпредседателя си, незабавно да предприеме действия за изпълнение на Закона за държавния бюджет в оставащите дни до края на мандата му”, заявиха кметовете от ГЕРБ. “Алармираме, че близо 3 месеца след приемането на държавната план-сметка, отпуснатото финансиране за проекти от страна на Министерство на финансите е нищожно, въпреки гръмките обещания от страна на финансовия министър”, категорични са кметовете на ГЕРБ.
“Скъпи кметове, за момента пак сте жестоко подведени от финансовия ни министър. МРРБ има лимит от само 400 млн. лв. за вашите проекти. Към този момент списъкът с 1625 проекта за 263 български общини, на стойност почти 4 млрд. лв., е само една пожелателна табличка”, обясни нагледно проблема с финансирането на проектите бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков (ГЕРБ).
Румен Радев коментира, че е ограничен в избора на служебен премиер

Президентът пита партиите кога да връчи първия мандат

Кой ще носи отговорност за служебното правителство


Президентът Румен Радев коментира започващите консултации с парламентарните партии и призна, че ще връчи първия мандат едва след като има някаква яснота по преговорите между ГЕРБ-СДС и ППДБ за ротацията. Снимка: БНР
Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат след разговорите с парламентарните партии, тъй като след тази процедура има 7 дни за представяне на правителство. “Правя консултациите и по този важен въпрос също така кога да бъде връчен първия мандат, но нека да говоря първо с партиите”, заяви Румен Радев по повод на започващите на 11 март консултации на “Дондуков” 2. “Надявам се с консултациите от понеделник да имаме повече яснота, но все пак да не забравяме, те имаха 9 месеца, 9 месеца, в които беше ясно кога ще бъде датата, на която ще се подаде оставката, 9 месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси, и спояваха вътре сглобката”, каза Радев.
Държавният глава коментира и промените в Конституцията, според които той е ограничен в избора си за служебен премиер, ако се отиде на вариант предсрочни избори. “Вие можете ли да ми кажете при това решение с поправките в Конституцията кой ще носи отговорност за това служебно правителство”, попита медиите Радев. И продължи, че като президент той има ограничен избор от няколко варианта. “От тях да избера за министър-председател, той трябва по не знам по какви начини да избере министри. Аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал”, каза Радев.