Със 100 секунди мълчание и различни прояви в Израел отбелязаха 100 дни от терористичната атака на 7 октомври. Радикалната палестинска групировка "Хамас" уби 1200 души, повечето цивилни. Над 200 бяха отвлечени, като съдбата на повече от 130 заложници остава неизвестна. Днес магазините в Израел затвориха за 100 минути, а Университета на Йерусалим пусна 100 жълти балона. Терористичната атака през октомври даде началото на войната в Газа, която продължава и в момента. Операцията на израелската армия донесе масови разрушения, хиляди убити и катастрофална хуманитарна обстановка за близо 2 милиона жители на анклава. Една от инициативите по повод 100-те дни война е камбанният звън на хиляди църкви по целия свят в памет на загиналите.
„Отбелязваме 100 дни война. 100 дни откакто нашите граждани бяха избити и отвлечени. Ще продължим войната до нейния край. До пълната победа, до унищожението на „Хамас”, до връщането на нашите заложници и гарантирането, че Газа никога повече няма да бъде заплаха за Израел. Никой няма да ни спре - нито Хага, нито оста на злото, нито някой друг”, закани се премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.
Днес се проведе глобално събитие, наречено „Един милион камбани”. По идея на външното министерство на Израел в един и същи час над милион камбани по света зазвъняха едновременно. Три столични църкви се включиха в инициативата.
Точно в 16 часа българско време камбанен звън отбеляза 100-тия ден на войната. По този начин българската православна църква се присъедини към призива за освобождаване на израелските заложници.