Гърция въвежда новата, цветна, система за ценообразуване за сметките на електроенергия. Тази политика влиза в сила от 01.01.2024 г.
Потребителите трябва да изберат една от четирите опции: зелена, синя, жълта и оранжева до 31.12. 2023 г, в противен случай автоматично ще се присъединят към зелената. От четирите тарифи синята е с фиксирана месечна такса.
Синята тарифа за ток предоставя фиксирана такса за киловатчас за целия период на валидност на договора с доставчика.
Потребителят ще плаща същата сума, независимо от промените, които съществуват в енергийния обмен. Това означава, че той може да бъде печеливш, ако цената се повиши, или губещ, ако падне.
Въпреки това, ако потребителят желае да премине към друг доставчик преди края на договора, тогава той ще трябва да заплати таксата за предварително напускане.
Заместник-министърът на енергетиката Александра Суку в изявленията си посочи, че цената на синята тарифа има низходящи тенденции спрямо началото на обявяването на новата политика, тъй като има конкуренция между доставчиците.
Зелена тарифа за електроенергия е тази, към която ще преминат всички потребители, които не изберат цвят до 31.12.2023 г.
Фактурната цена за киловатчас ще се обявява на 1-во число на всеки месец на уебсайта на доставчика, който от своя страна ще информира Енергийния регулаторен орган. Цената ще бъде "заключена" за целия месец, като потребителят ще бъде таксуван и с фиксирана сума от 5 евро.
Ще бъде възможно лесно да се сравняват цените с други доставчици и в случай, че потребителят желае да отиде при друг, ще го направи, без да дължи таксата за ранно напускане. Специалната, зелена тарифа, която ще се предлага от всеки доставчик, ще бъде единна за всички доставчици.
За избор на оранжева тарифа задължително условие е наличие на лазерен телеметър в захранването на потребителите.
Що се отнася до таксата, тя ще бъде променлива за конкретни часови зони. С тази динамична тарифа потребителят печели в часовете, когато цената на киловат часа е ниска. В случай, че заинтересованата страна иска да прекрати договора си с доставчика, преди изтичането му, за да отиде при някой друг, той няма да бъде таксуван с таксата за предсрочно спиране.
Жълтите тарифи са променливи и следват промяната на цените на международния и гръцкия пазар. Таксите се обявяват предварително в началото на месеца на потребление или със задна дата. Потребителите, които ги изберат, ще спечелят, ако цените продължат да падат, или, обратно, ще бъдат обременени, ако цените се покачат.
Преминаването от една тарифа към друга, както и смяната на доставчик е безплатно, без обезщетение за доставчика с изключение на тези с договори с фиксирана цена (синя тарифа), от които отказът се извършва чрез заплащане на обезщетение за предсрочно прекратяване на договора.
Положителното е, че независимо от избора на потребителите, преходът към новата рамка се извършва в момент, когато цените на електроенергията падат. Показателно е, че средната цена на електроенергията на гръцката фондова борса през декември е близо 102 евро за мегаватчас при 110 през лятото и 190 в началото на 2023 г., докато през 2022 г. в разгара на кризата беше надхвърлила 430 евро.
По този начин пазарните оценки показват, че „зелената“ тарифа може да започне през 2024 г. под 14 цента за киловатчас.