Две жалби - от “Възраждане” и от президента, срещу промените в Конституцията тръгват към Конституционния съд часове след окончателното приемане на поправките в парламента. Със 165 гласа “За” на ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС промените в основния закон вече са факт, но още в пленарна зала от “Възраждане” и ИТН обявиха, че ще сезират Конституционния съд “по всички теми”.
“Беше извършено беззаконие, което накърнява националната сигурност. Узакониха националното предателство”, обяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов след поименното гласуване на текстовете в пленарна зала. Той определи като скандална поправката за разрешаването на двойно гражданство за депутати и министри и допълни, че заедно с ИТН вече са събрали необходимите 48 подписа на депутати за сезиране на Конституционния съд. “В момента живеем в комунистическа България. Парламентът е в Партийния дом. Шофьорът на Тодор Живков и негова охрана стои в кабинета му, а главният прокурор ще се избира от същите комунисти, по-скоро от внуците им”, заяви и Станислав Балабанов от ИТН.
Двете партии не търсиха БСП за подкрепа, защото през последните дни социалистите не продължили бойкота за спиране на работата на парламента. “От всички вреди, които сглобката нанесе на държавата досега, промяната на Конституцията е най-голямата вреда”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. “С двойното гражданство на депутати и министри предават българския национален суверенитет и вече официално могат да ни управляват чужди граждани. Съдебната реформа не цели никаква справедливост и никаква независимост на съдебната система. Разпределиха си и порциите в съдебната система”, каза Нинова и допълни, че от БСП “ще оползотворят всички възможни правни средства да се жалят и спрат приетите текстове в Конституцията”.
Малко по-късно и президентът Румен Радев заяви: “За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг”. Държавният глава ще атакува двойното гражданство и текстовете за т. нар. съдебна реформа, които по думите му “подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава”.