Тази вечер разговарях по телефона с моя голям приятел и колега Виктор Орбан. Двамата обсъдихме ключовото за страната ни приемане в Шенген. Това съобщи в профила във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Уверих унгарския премиер още веднъж, че България отговаря на всички изисквания за влизане в шенгенското пространство. Припомних му и общата ни инспекция по българо-турската граница, по време на която той лично се увери, че пазим външната граница по всички стандарти на Шенген.
Припомних и заключенията на Европейската комисия и Европейския парламент, че България е изпълнила всички критерии за членство по суша, въздух и море в общото пространство.
Информирах Виктор Орбан и за постигнатия консенсус с лидерите на партиите, които подкрепят правителството и конституционната реформа, за премахването на допълнителната такса върху преноса на газ.
В края на разговора с Орбан подчертахме още веднъж изключително приятелските отношения между нашите два народа. Обединихме се и около извода, че всички различия могат да се преодоляват с диалог и взаимно доверие, както сме го правили заедно години наред", пише още Борисов.