Когато се прие мярката недопускането на стари автомобили в центъра на София възразих, защото на хората със стари коли не се дава никаква алтернатива и не е ясно как ще се контролира това. Смятам че това е много драстична мярка, а и изследванията показват, че замърсяването от колите не е толкова голямо на фона на по-големите замърсители. Това каза омбудсмана на България Диана Ковачева по NOVA NEWS.
Тя коментира и снежното бедствие и липсата на ток на много места в страната. Ковачева заяви, че хората се оказват дни наред в полеви условия на студено и на тъмно. Това, което е вбесяващо е, че институциите си прехвърлят топката, допълни тя. Не е редно енергоснабдяващите дружества да не обезщетят потребителите, посочи омбудсманът. По нейни думи воденето на съдебни дела е краен вариант. Електроподаването не е качествено, жиците са стари, мрежата не е поддържана както е необходимо, допълни Ковачева. Трябва да бъдат наложени и санкции на енергоснабдяващите дружества, бе категорична тя.
Омбудсманът посочи, че в края на всеки отоплителен сезон получава много жалби за изравнителните сметки, които се заплащат към „Топлофикация – София“. Много често се оказва, че има допуснати грешки, допълни тя и призова хората да търсят правата си. Спирането на топлоподаването в резултат на аварии също е проблем за хората, посочи Ковачева.
Хората със заболявания, с увреждания, както и децата не са добре представени в бюджета, каза тя по повод план-сметката за страната за 2024 г. „Техните проблеми никой не ги чува“, допълни омбудсманът.
Всяка година се увеличават парите за здравеопазване, но хората не ги усещат, заяви тя и допълни че проблем е, че пациентите често се изписват от болниците недоизлекувани, няма достатъчно пари за профилактика, и има ограничение в направленията за специалисти.