Вече е факт удостоверяването на машините за гласуване на балотажа. Това посочва в изявление премиерът Николай Денков. „Вече е факт още една ключова стъпка на правителството за гарантиране на честното и коректно отчитане на изборните резултати. Въпреки извънредно кратките срокове за извършване на цялата процедура отново, Министерството на електронното управление работи денонощно и свърши работата си в срок”, обяви той.


По думите на премиера докладът с удостоверяването на машините вече е изпратен в Централната избирателна комисия. „Това е изключително важно, за да не повторим печалния резултат с около половин милион невалидни гласа от първия тур”, е мнението му.

На прага на втория тур на местните избори една от най-важните задачи пред правителството е да осигури честно провеждане на изборите, подчертава премиерът. „Тази задача в момента е още по-важна заради тревожната статистика за броя на изборните нарушения около първия тур. Рекорден брой са сигналите, които постъпиха в Министерството на вътрешните работи по време на предизборната кампания, в деня на вота и в дните след това”, обяснява Денков.


„Повече от половината от всички сигнали – 1115, са за купуване на гласове. За това свидетелстват и появилите се видеозаписи за корупционни практики, които вече са разследват. Затова Министерският съвет, заедно с Министерството на вътрешните работи, умножава усилията си срещу купуването и продаването на гласове за балотажите в неделя”, добавя той.

Премиерът коментира, че е подсигурено засилено физическо присъствие на Жандармерията в градове и региони, в които исторически е имало най-много сигнали за такава престъпна дейност. „Екипите на МВР работят извънредно и в пълна мобилизация, за да ограничат максимално търговията с гласове”, обяснява министър-председателят.

„Заявявам най-отговорно, че до края на изборния ден на 5 ноември правителството ще направи всичко необходимо, за да могат българските граждани, когато видят резултатите, да бъдат уверени, че изборът кой да управлява тяхното населено място е решено от жителите му, а не от изборни манипулации”, посочи Николай Денков.