Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия, с което се премахна машинното гласуване. Това означава, че на втори тур на местните избори идната седмица ще се гласува и с машини. Решението на ВАС е окончателно.

Днес върховният административен съд разгледа жалбите срещу решението на ЦИК, което бе взето след скандалния доклад на ДАНС, нарочил зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов. Той обясни, че е изпробвал работата на машини, които няма да бъдат използвани в изборния процес.

След края на заседанието на ВАС жалбоподателите заявиха, че в зала е станало ясно, че мотиви за отмяна на решението липсва. Решенията на ЦИК били "литературен разказ с предположения", а мотивите - изцяло политически.

Пред bTV бившият министър на електронното управление Божидар Божанов заяви, че ключовете от машините се съхраняват в касата на ЦИК, генерирани са пред очите на представители на партиите и са защитени с паролите на трима от членовете на изборната комисия.

Днес председателят на ДАНС Пламен Тончев беше изслушан в парламентарната комисия за контрол на службите, за да обясни кой е разпространил доклада на комисията, който се появи в медиите. Коментари след заседанието почти липсваха.