родължават заплахите със съд заради въпроса с дерогацията на "Лукойл". По-рано днес премиерът акад. Николай Денков заяви, че ще заведе дело срещу енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев заради твърденията му, че определени хора са "на хранилка" при "Лукойл" и затова се противопоставят на идеята да се отнеме дерогацията. Сега "гражданинът" Делян Добрев плаши реципрочно със съд, ако във вторник следващата седмица той не получи отстъпката от 73 стотинки на литър на бензиностанцията.

Това се разбра от гостуването на Добрев в ефира на bTV.


Според него "Лукойл" не е плащал данъци през годините, защото по времето на Тройната коалиция рафинерията декларирала огромна загуба, която приспада в следващите години, а след това (по времето на кабинета на Пламен Орешарски) се случило същото. Грандиозни печалби преди войната на Русия в Украйна пък "Лукойл" нямал.


На въпрос нямаше ли кой да я провери през 12-те години от управлението на ГЕРБ Добрев заяви:


"Не, вие не се опитвате да ме разберете".


"Напротив, разбирам ви. Но не ми звучи достоверно. Не може един оператор, който е монополист, да не е проверен. Сега печалбите са грандиозни, а тогава са били скромнички?", отговори още водещата Цветанка Ризова.


"Не, вие не ме разбирате. Когато купуваш евтино петрола и то с 40-50% от съседните рафинерии, но продаваш на техните цени, тогава имаш свръхпечалби", отвърна Добрев.


Енергийното острие на ГЕРБ увери още, че с премахването на дерогацията на "Лукойл" цената нямала да се промени.