Извънредна ситуация стана през послените минути в Народното събрание. Парламентарните групи на БСП и „Има такъв народ” окупираха трибуната в залата с искане Министерският съвет да забави с месец изпращането на териториалните планове за справедлив преход.

Цял ден темата предизвикваше различни скандали между управляващите и опозицията. Имаше и нови совалки – Бойко Борисов, Делян Пеевски и финансовият министър Асен Василев проведоха извънредна среща, на която да очертаят общи стъпки за бъдещи действия.

“Недопустимо е в момента българските миньори да бъдат на улиците и вие по никакъв начин да не се интересувате. Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ. Не мога да разбера какво ще стане, ако не ги усвоите. Процедурата ми е по начина на водене”, заяви Павела Митова от “Има такъв народ”.

В залата последваха аплодисменти от останалите депутати от групата.

“Приключихте ли процедурата?”, попита председателстващият заседанието Никола Минчев.

“Аз приключих, но няма да мръдна от тук”, категорична беше Митова.

“И от тук може да гласувате, но има само един пулт”, отвърна Минчев.

След думите му около трибуната се наредиха депутати както от ИТН, така и от БСП. Минчев обяви 10-минутна почивка, но Борислав Гуцанов от левицата заяви, че няма да си тръгне.

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и да влезе в новините в 19:00 и не могат да решат кой да яхне протеста пръв. БСП се опитват цял ден от залата - не им се получи, Възраждане са с руското знаме на протеста и раздават сандвичи със сирене, Руди събира някъде подписи за партия МЕЧ, но ИТН ги финтира всички и в последния момент излязоха на трибуната и разкъсаха черните си ризи, които уж трябваше да крият колко по-черни са душите им", написа Искрен Митев във Facebook.