Броени часове до старта на предизборната кампания. Кандидатите за участие в местната власт ще имат точно месец, за да убедят избирателите да гласуват за тях. Днес беше и последният срок, в който можеше да има смяна в кандидатите за кметове и общински съветници.

От 29 септември официално започва предизборната кампания за местния вот. Тя ще продължи почти месец - до 27 октомври. Денят преди вота - 28 октомври, е ден за размисъл, в който е забранена агитацията, както и публикуването на всякакви данни от обществени запитвания и прогнозни резултати.

От утре започва работа и специална телефонна линия към Вътрешното министерство, на която всеки ще може да подава сигнали за изборни нарушения.

По данни на ЦИК 58 партии и 9 коалиции ще участват в местния вот. Очаквано, най-оспорваните надпревари ще са в големите областни градове. Право на глас ще имат над 6 милиона българи, сочат предварителните списъци.

В над 11 000 секции в страната отново ще има видеонаблюдение и излъчване при отчитането на резултати, а в населените места с 300 и повече избиратели ще се гласува както на хартия, така и с машина.