За пореден път депутатите се занимаваха с промените в Закона за съдебната власт. Този път обаче те разгледаха ветото, което президентът Румен Радев наложи на част от вече приетите от тях текстове.

Народните представители все пак се съгласиха с държавния глава и този път се отметнаха от подкрепата си към идеята на Петър Петров от "Възраждане" следствието да бъде извадено от прокуратурата. Законът бе приет в началото на юни, но президентът го върна. "Възраждане" предлагаха въвеждане на ново наказание за магистратите чрез лишаване от правото на упражняване на юридическа дейност за две години. Всички текстове от Петров този път паднаха в зала - почти без никакъв дебат.

След това депутатите подхванаха нови поправки в Закона за съдебната власт по предложение на ПП-ДБ. Правилата за разследване на главния прокурор ще се прилагат и за неговите заместници - съдията ще може да се преназначава за разследване както на обвинител номер 1, така и на заместника му. Стою Стоев от ПП-ДБ обясни, че вече е имало казус, в който ВСС е отказал да преназначи съдията, която била избрана за разследване срещу вр.и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, защото длъжността му преди това е била зам. главен прокурор.

Ще бъде въведена и единна система за случайно разпределение на дела. Тя няма да бъде изцяло нова, а ще надгражда досегашната.

Набързо и почти без никакъв дебат бяха приети и тези корекции на корекциите. Почти всичките текстове минаха по предложение на вносител, с леки корекции от комисия. 98 гласа го подкрепиха, 11 бяха против (9 от ИТН и 2 от "Възраждане) и 31 ("Възраждане"" и 6 от БСП) се въздържаха.

Тошко Йорданов напомни, че някои от предложенията, които предлагат от ПП-ДБ, са противоконституционни и изискват Велико народно събрание. Той заподозря, че промените в конституцията ще бъдат пробутани на първо четене още идния петък, когато депутатите щели много да се забавляват.