Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е арестувала днес трима души и извърши претърсвания на шест места в рамките на разследване на организирана престъпна група, за която се предполага, че е получила незаконно средства от европейските фондове за селско стопанство. Това съобщи Европейската прокуратура. Сред задържаните има държвен служител.

Европейската прокуратура предполага, че заподозрените са предоставили на компетентните органи невярна информация от името на други лица, за да получат финансиране за селското стопанство.

Според доказателствата, вместо да кандидатства за земеделски средства за голям парцел земя, организираната престъпна група го е разделила на по-малки парцели. Твърди се, че впоследствие те са използвали лица с ниски социално-икономически позиции като пълномощници за подаване на заявления за земеделски средства.

Приема се, че лидерът на организираната престъпна група е получил пълномощно от поставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд „Земеделие“ и Общинска служба по земеделие - Севлиево, както и пред банки. Това означава, че той е можел директно да вземе земеделските фондове на ЕС, за които те са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите, посочва обвинението на Европейския съюз.

Разследването показва също, че двама държавни служители от Държавния фонд „Земеделие“ и Общинска служба по земеделие – Севлиево може да са били членове на организираната престъпна група. Смята се, че те са улеснявали дейността на групата, като са предоставяли информация и съвети, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнението на проектите.

Един от държавните служители е сред тримата арестувани. Освен това са извършени претърсвания на имущество на пет частни адреса и в Общинска служба по земеделието в Севлиево, а на четири лица са извършени лични обиски.

Действията по разследването все още продължават, а общият размер на щетите предстои да бъде изчислен, се казва в информацията.

Източник:

ФрогНюз