Президентът Румен Радев обвини в шизофрения изпълнителната власт, която "всеки ден плаче за Шенген и Еврозоната", но не спира да тръби, че службите са пробити. В същото време обаче поведението на държавния ни глава говори за същото - докато в Европа по време на срещи на високо равнище Радев демонстрира солидарността си с Украйна, изглежда трън в петата му е предоставянето на оръжия с отпаднала необходимост. Според него правителството използва армията като донор за чужди армии.

Повод за острия коментар на държавния глава е решението на Комисията по отбрана в парламента да бъдат изпратени ракети С-300 на Украйна. Предлага се страната ни да дари неизправни зенитно-управляеми ракети от противовъздушната отбрана и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с отпаднала необходимост.


Отпадналата необходимост на тези боеприпаси обаче предизвика реакции. Някои от опозицията разкритикуваха мнозинството, че праща на Украйна оръжия с изтекъл срок на годност и поискаха обяснение за смисъла от всичко това. Други пък се усъмниха дали това изобщо е вярно и изразиха опасения, че в Украйна се пращат оръжия за сметка на българската армия. Има и призиви за оставката на военния министър Тодор Тагарев.


Президентът Радев коментира още и скандалът с Руската църква и изгонените от нея свещеници. Според държавния глава това е грешка, защото лишава страната ни от възможността да разбере за дейността на обвинените в шпионаж, вербуваните от тях хора и повече за мрежата им. Той заяви, че не е чел доклада на ДАНС, но и да е - няма да каже. Държавният глава остро осъди разпространението на класифицирана информация.


Държавният глава още веднъж намери повод да спомене изтеклия от вътрешната среща на ПП-ДБ запис, в който се говори за чистки в службите. Той бе категоричен, че готвената от изпълнителната власт реформа цели подчиняването на службите, а липсата на адекватна реакция в обществото окуражава политическия елит да атакува "безогледно" ключови институции.


Радев не смята, че шефът на ДАНС трябва да си подаде оставката, защото си върши работата.
Президентът е на посещение в Карнобат.