Малко над 6 милиона и 48 хиляди са избирателите, включени в предварителните списъци за местните избори на 29 октомври, заяви говорителката на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНР. Между данните от преброяването на населението обаче и лицата в списъците за гласуване има разлика.

"Преброяването на населението обхваща само българските граждани, които към датата на съответното преброяване са намерени на адресите, на които е извършено преброяването или са пожелали да се преброят онлайн. А пък избирателните списъци и информацията от ГРАО обхваща всички български граждани, които имат постоянен адрес на територията на съответната община", заяви Матева.

Видеонаблюдение и излъчване ще има в 11 хил. секции в страната. Машини пък ще бъдат поставени в секциите, в които има 300 и повече избиратели, както изисква закона. Там изборите ще са смесени и ще може да се гласува по два начина. Все още обаче няма решение как избирателите ще заявяват желанието си с хартиена бюлетина или машина да гласуват.

Изпълнителят на обществената поръчка за софтуера ще предложи поне два варианта.

"Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. Как ще се случи на практика, ще разберем, след като бъдат проведени преговорите и бъде сключен договорът”, допълни Матева.

Избирател с постоянен и настоящ адрес в различни населени места може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Услугата е достъпна и чрез електронно заявление през интернет страницата на ГРАО.