Русия е изтеглила корабите си от българската икономическа зона в Черно море. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в Сливен, който заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев участваха в церемонията по откриване на реновираното инфекциозно отделение на военна болница, която е филиал на ВМА - София.

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО, обясни адмирал Ефтимов, цитиран от БНР.

"Ние засилихме наблюдението в тези морски пространства, след това се предприеха и мерки в колективен формат, т.е. беше повдигнат въпросът на ниво НАТО, за да получим подкрепа на ниво на ситуационната осведоменост. От тогава не сме наблюдавали влизане на руски кораби и наближаване в тази зона. И го потвърждавам към настоящия момент".

Адмирал Ефтимов коментира и кадрите по обезвреждането на дрона, открит край Тюленово, действията на екипа, човекът с потника и цигарата.
"Наистина кадрите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това, че военослужещите в една високорискова ситуация са се справили професионално и отговорно без последствия за екипа, без последствия за граждани или инфрасатруктурата. Действали сме спрямо нормативите, даже сме ги съкратили, за да бъдем в удачно време. Нито може да се приложи процедура за обезвреждане на неизвестен боеприпас, не може да се приложат процедурата на суша", каза адм. Емил Ефтимов, началник на отбраната.