Детето, което Мустафа Емин е искал да изкара от шоковата зала, е било с хеморагичен шок, а лекарите са се борили за живота му. Това става ясно от публикация на професор Костадин Ангелов. Той призова министъра на отбраната Тодор Тагарев незабавно да уволни съветника си Мустафа Емин.

"Изисках и прочетох цялата документация по скандалния случай за действията на Мустафа Емин в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", пише проф. Костадинов.

В документите пише, че Мустафа Емин е проявил “вербална агресия” и е “отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването”. Поискал е “да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му”, “с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването”.

"По същото време същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен шок! Докато са провеждали ресусцитация в детска противошокова зала, “агресивен мъж е настоявал детето му да бъде прието незабавно”, пише бившият здравен министър.

Всички обяснения на дежурния медицински екип са идентични и доказват историята с факти. Описът от камерите в “Пирогов” също съвпада с написаното от медиците, допълва още той.


“Моля, вземете мерки, така че да можем да работим, без да бъдем заплашвани с министри и хора, използващи служебната си власт", пишело в едно от обясненията.