Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка с България за продажбата на 183 бронирани машини “Страйкър” на стойност 1.5 млрд. долара. Действителната стойност в долари ще бъде по-ниска в зависимост от окончателните изисквания, бюджетния орган и подписаните договори за продажба, ако и когато бъдат сключени. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността е уведомила Конгреса, както е изискването по закон.

В края на май 2023 г. служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че до САЩ е изпратена обвързваща оферта за сключване на договор между двете правителства, припомнят от “Дневник”. Предложението е съответно да се купят:

* 90 пехотни превозни средства XM1296 – Dragoon (ICVD),
* 17 превозни средства M1126 на пехотата (ICV), 9 M1132 Engineer Squad Vehicles (ESV),
* 33 командни превозни средства M1130,
* 24 превозни средства за медицинска евакуация M1133 (MEV)
* 10 за ядрено, биологично и химическо разузнаване M1135 (NBCRV),
* 5 тежки тактически камиона с разширена мобилност (HEMTT) за транспортиране на леко оборудване (LET),
* 5 модулни системи за възстановяване при катастрофи,
* 2 системи за обработка на товара M1120A4 HEMTT; 5 M984A4 Wrecker HEMTT
* 107 коаксиални 7,62 mm картечници M240.

Включено е и оборудване за поддръжка.


От държавния департамент одобряват продажбата, която според тях ще "подкрепи целите на външната политика и националната сигурност на САЩ" като помогне за подобряване на сигурността на съюзник от НАТО.


Предложената продажба ще подобри способността на България за бързо разгръщане на пехотата и силите.


Изпълнението на тази предложена продажба ще изисква двадесет (20) представители на изпълнителя на "Стракър" да пристигнат у нас за 2 години, за да осъществят логистичната поддръжка, обучение и поддръжка на изпълнителя при сглобяване на компоненти.