След продължил над 4 часа разпит в следствения отдел на Софийската градска прокуратура, Васил Божков бе изведен от бившата сграда на специализираната прокуратура и съд с автомобили на съдебна охрана с включени сирени.

След разпита адвокатът му Георги Гатев обясни пред журналисти, че Божков е потвърдил заявеното още през пролетта на 2020 г., че е платил над 60 млн. лв. "такса спокойствие " за хазартния си бизнес. Гатев не спомена имената на хората, на които са дадени парите, защото е подписал декларация, че няма да разгласява информация от разследването.

По думите му, Божков е допълнил и други детайли, освен обявените публично данни, че е дал 60 млн. лв. на бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов. Разпитът на Божков продължава и утре.

Адвокат Гатев заяви, че Божков не е бил екстрадиран по повод съобщеното по-рано днес от прокуратурата. Той показа и документ на арабски език, който, по думите му, представлявал разрешение от прокуратурата в ОАЕ, че клиентът му може да се прибере в България.

"Той е имал няколко разговора с прокуратурата преди да се върне в България. Уведомил ги е, че иска да се прибере, а те няколко пъти са го питали дали е сигурен в решението си и дали за него няма да има опасност в България", обясни адвокатът.

Той посочи, че от около две години Божков е искал да се върне в страната, защото е вярвал, че съдебната система се е променила след отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор и след закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

Междувременно във Фейсбук Божков написа:

Общественото мнение се влияе от документи, а не от лъжи.

"На 20.06.23 г. съответното лице (бел. ред Васил Божков) се яви пред прокуратурата и предяви желание да се предаде доброволно на българските власти", пише в един от документите.