ЦИК води разговори за нов софтуер за местните избори, съобщи говорителят на комисията Росица Матева. Тя подчерта, че когато са купувани тези машини и когато е сключен договорът за доставката им и на софтуера през февруари 2021 г., не е предвидено гласуване на местни избори с машини. Матева припомни, че на места ще се гласува с 4 бюлетини.

Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им трябва да бъде ангажирана цялата държава, подчерта Матева.

Тя напомни, че според Изборния кодекс са задължени създадат звено “машинно гласуване” към ЦИК с IT специалисти. “Още миналата година се опитахме да попълним състава на това звено, но тогава не се появиха кандидати”, посочи тя.

Според нея възможна причина за това е предвиденото ниско заплащане. Такива специалисти в частния сектор получават доста по-високо заплащане, отбеляза Матева пред БНР.

“Ще се обяви конкурс, но сме наясно, че дори да се появят кандидати, те няма да могат да участват в работата за тези избори за общински съветници и кметове”, каза още говорителят на ЦИК.