Едноседмичният срок между двата тура на местните избори е доста кратък за изработване на нови е-бюлетини и от ЦИК имат сериозни притеснения, коментираха пред “Труд news” членове на комисията. Те обясниха, че в момента се водят преговори със “Смартматик” за софтуера за вота на 29 октомври. Това ще са първите местни избори с машинно гласуване.

Досега три пъти е провеждан частичен вот за кметове, а преди това експериментално бяха ползвани определен брой устройства през 2015 г. и 2019 г.

От “Смартматик” още на миналите избори отказаха да работят директно с ЦИК и се наложи комисията да се обърне към техния представител “Сиела норма”. Очаква се и този път да се случи същото. Друго повторение е, че и отново ще се разчита на двете фирми - “Смартматик” и “Сиела норма” за параметризиране на софтуера.

Вече се мисли и по темата как да се избегнат проблема с хартията за бюлетините, който при последните парламентарни избори блокира част от принтерите в секциите и спря машинното гласуване. За доставка на хартия с водни знаци ЦИК отново ще разчита на БНБ, но този път се очаква да се направят повече тествания, за да не се повторят гафовете.

Засега се знае, че гласуването с машини ще е като на изборите през 2021 г. за президент и парламент. Тогава гласоподавателите избираха на начален екран в кой вид избор ще участват и след това последователно даваха вота си за президент и парламент, или само за едно от двете. Този път максималният брой избори, които ще могат да направят хората от определени райони са четири - за кмет на община, за общински съветници, за кмет на населено място и районен кмет (в София, Пловдив, Варна). Към всичко това се добавят и преференциите за общински съветници.

От ЦИК имат и опасение, свързано с протоколите, в които след ръчно броене на бюлетини от машините и от гласуването с хартия се вписват резултатите. Обичайна практика е в тези протоколи да има изобилие от грешки, което бави обработването на резултатите. През 2015 година в зала “Арена Армеец” приемането на изборни книжа бе хаос, продължил часове наред, белязан от припадащи членове на комисии.

ЦИК вече утвърди образците на четирите вида бюлетини за гласуване. Според утвърдения образец бюлетината за кмет на кметство съдържа наименованието на общината, кметството и номера на изборния район. В лявата є страна са посочени наименованията на партията, коалицията или местната коалиция, в средата са посочени номерата на политическите формации, а в дясно - трите имена на съответния кандидат. Най-отдолу са изписани независимите кандидати, както и опцията “Не подкрепям никого”.

Бюлетините за кмет на район и на община изглеждат по подобен начин. В бюлетината за общински съветници в ляво са номер и наименование на политическите формации, а в дясно има номера за предпочитания за гласуване с преференция за даден кандидат. Най-отдолу са възможностите за гласуване за независим кандидат, както и опцията “Не подкрепям никого”.