Разходите на домакинствата нарастват по-бързо от доходите в резултат на покачването на цените.

През второто тримесечие на годината разходите на българите се увеличават с 21,3% спрямо същия период на миналата година, при повишение на доходите средно с 20,9%, обявиха от НСИ. В резултат все по-често хората теглят пари от спестяванията си, за да закърпят семейния бюджет.

Разходите за храна на домакинствата са нараснали с над 20% и месечната сума за прехрана на един човек достига средно 246 лв. Огромно е и увеличението на разходите на домакинствата за плащане на данъци и осигуровки – средно с 38,5%. Това основно се дължи на увеличение на заплатите, но вероятно излизане на част от доходите на светло също води до ръст на плащаните налози.

Разходите за поддържане на дома и обзавеждане са нараснали с 38,9%. Явно хората свиват някои разходи, за да вложат повече пари в дома си и да подобрят условията, в които живеят.

Доходите на хората за година са нараснали с 20,9% средно до 890 лв. на месец. Увеличението на доходите в семействата от заплати е с 28,1%. Намалява потреблението на хляб и кисело мляко, на нараства консумацията на плодове и колбаси.