Живеещите в София взимат средно два пъти колкото работещите във Видин. Това показват данните на Националния статистически институт за нивата на средната работна заплата в страната. Ножицата остава голяма през първата половина от тази година като северозапада се оказва с най-ниското средно трудово възнаграждение. Изводите стават още по-интересни, ако бъде направено сравнение с други държави в Европа и дори на Балканите, където средната работна заплата в административните центрове на страните не е много по-различна от тази в столиците.

Данните на НСИ показват, че средната работна заплата в Северозападния район (Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен) е 1 517 лева към юни - увеличение с 85 лева спрямо размера на трудовото възнаграждение през януари тази година.

Впечатление прави, че средната работна заплата за София - град е 2 644 лева към юни - със 75 лева повече от данните за януари. Нещо повече - размерът на трудовото възнаграждение не се разминава драстично спрямо това в цялата страна. То е и двойно по-голямо от средните заплати в целия Югозападен район: за юни в Благоевград сумата е 1 217 лева, в Кюстендил - 1 274, в Перник - 1 467, В София (област) - 1 777.

Изводът е, че докато средната работна заплата поддържа относително еднакви нива в градовете в цялата страна, в София картината е коренно различна. Останалите големи областни градове като например Пловдив, Варна и Бургас са далеч по-долу в класацията - 1 662 е средната заплата в Пловдив, 1 772 - във Варна, а в Бургас - 1 482 лева.

Нормално е столицата на една държава да предоставя повече възможности и по-големи заплати на жителите си. Но не е нормално ножицата да е толкова голяма. В други европейски държави картината не е точно такава. В Испания например разликите между средните трудови възнаграждения в Мадрид, Валенсия, Барселона и Малага са минимални - 3 190 евро (Мадрид), 3 130 евро (Барселона), 3 080 евро (Валенсия), 2 910 (Малага).

Картината е подобна в Италия. В Рим средната работна заплата е 4 300 евро. В Милано - 4 220 евро. В Неапол - 4 150 евро, а в Торино - 4 080 евро.

Нека погледнем ситуацията в Румъния - държавата, с която сме обречени да сме “сестри по съдба”, но която ни изпреварва драстично по различни критерии. Картината със средната работна заплата там не е по-различна от останалата част на Европа - ножицата между средните трудови възнаграждения в големите градове не е толкова голяма, колкото у нас. За справка - в столицата Букурещ работещите получават средно 9 740 румънски леи месечно. Сибиу, административен център в Трансилвания, важен стопански и културен център, избран за културна столица на Европа през 2007 г. възнаграждението е 9 420 румънски леи месечно или с по-малко от 300 румънски леи спрямо заплатите в Букурещ.

Разликата е драстична спрямо заплатите в София и Пловдив, ако приемем, че градът под тепетата може да бъде сравнен със Сибиу.