Кметът на Несебър и част от общинските съветници лишават жителите на общината от възможността местната общност да получи европейско финансиране. За това сигнализира общинският координатор на ПП ГЕРБ – Несебър Стоян Пирев.

На последното редовно заседание на ОбС Несебър, по предложение на кмета Николай Димитров, съветниците взеха решение Общината да излезе от партньорство с Местна инициативна група /МИГ/ - Несебър.

Един от мотивите, който беше изтъкнат, е че в „ОбС Несебър не е бил внесен нито един отчет от МИГ-а“ и че „интересът на Общината не е бил защитен, защото има само 1 глас в 5-членния Управителен съвет на Местната инициативна група“.

Срещу това решение се обявиха седем общински съветници от четири групи /ПП МОРЕ, ССД, БСП, както и общинският съветник на ГЕРБ Христо Яръмов, подкрепен от Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Несебър/. Всички те заявиха, че не са съгласни точката да присъства в дневният ред на сесията.

МИГ Несебър не е Общинско предприятие, за да има Общината претенции за контрол и да изисква отчети и доклади! Прилагането на стратегиите за ВОМР (Водено от общностите местно развитие) е насочено към финансиране на проекти, които отговарят на местните потребности, създават и запазват заетост за местното население и са в полза на малкия местен бизнес. Чрез тях се цели да бъдат създадени по-добри икономически, социални и екологични условия за живот в населените места и да се подкрепи многосекторното развитие на местните икономики“, посочва Пирев.

Самият той има опит в подобни дейности и знае колко полезна може да бъде стратегията за местната общност.

През 2016 г. съм участвал в изпълнението на подготвителни дейности за разработване на Стратегия за ВОМР на МИГ Поморие. В края на 5-годишния период статистиката показа следните добри резултати: 32 сключени договора с бенефициенти от частният и публичният сектор, както и сключени договори на обща стойности 5 470 247,70 лв.“, подчертава общинският координатор на ГЕРБ Несебър.

Пирев е категоричен, че с действията си кметът на Община Несебър и част от общинските съветници ощетяват местния бизнес, който няма да може да се възползва от европейско финансиране.