Това е игра за сериозни мъже. Надявам се да има, защото не виждам как би могло да се управлява без ясни правила, постановки и взаимоотношения. ГЕРБ е една стара партия, която си позволи да направи безкрайно много компромиси. Хубаво би било да има правила тази игра, защото иначе няма как да стане. Да се надяваме, че ще има споразумение. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш председател на НС Вежди Рашидов, коментирайки възможността за коалиционно споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Той обясни и какво би означавало едно коалиционно споразумение. „Това са правилата, по които ще се управлява коалиционно. Защото то не само, че е коалиционно. ГЕРБ изцяло даде възможността те да носят отговорността и да направят свое правителство – с изключение на Мария Габриел, която трябваше да бъде премиер. Защото нека не забравяме, че ГЕРБ е партията, която победи. Когато толкова компромиси направи една зряла партия като ГЕРБ в името на разума – трябва разумът да работи. А в името на разума, България се нуждае от стабилност. И всички сме били за това, и ГЕРБ направи всички тези компромиси с ясната мисъл, че България трябва да има официално правителство и хората трябва да се успокоят. Защото все повече затъваме в тинята, до която сме стигнали почти. Ако това не се казва компромис – не знам какво друго да е”, посочи Рашидов.

Депутатът от ГЕРБ изрази надежда, че след лидерската среща в НС ще има споразумение. „Хубаво е най-накрая да има някакви ясни правила. да се седне на една маса. ГЕРБ правилно иска правила, иначе става анархия и хаос. Ние им дадохме цялата власт. Те я пожелаха. Сега да си поемат отговорността. Но не могат да използват гласовете на ГЕРБ и да правят каквото си искат. Без гласовете на голямата партия ГЕРБ този филм няма да има продължение. Смятам, че трябва да се вразумят. Да седнат на една маса и да се разберат като мъже, като достойни хора. Партньорите това правят – сядат на една маса”.

Рашидов коментира и въпроса възможно ли е лидерите да не се разберат и да се отиде към предсрочни избори. „Най-лесното са предсрочните избори. Ние това го разбрахме. Компромисите са важни и са направени, защото държавата е по-важна от всичко останало. Трети месец започва, а ние не сме гласували комисиите, които трябва да вкарват законопроекти. Ако това е промяната – много е лошо. Пътят не върви добре”.


Според депутата не може ГЕРБ „да бъде подчинена с извиване на ръце, за да управлява”. „ГЕРБ е стара и опитна партия. И няма как да стане това с извиването на ръце. Нито пък аз бих се съгласил. Не може моята победа да е повод да ми извивате ръцете. Не е честно, не е хигиенично. Дълбоко се надявам това да приключи, да се разберем и да поставим ясни правила. ГЕРБ няма министри, но тогава нека да упражнят властта и да си поемат отговорността”, категоричен е той.