„Мога да кажа следното. Представете си, че има 14-годишно дете, което е набелязано от 50-годишен мъж, който в продължение на 3 часа го е наливал с алкохол – 3 литра бира, а впоследствие го е завел в една гора и се е опитал да го изнасили”. Това заяви в кулоарите на съда адв. Радостин Пенев – защитник на момчето, което беше задържано за убийство с кол на гаржданин на Северна Македония в Слънчев бряг. Задържаният е с инициали М.А. и е роден през 2008 г. в Поморие, като в момента живее в Слънчев бряг. Ученик е в 8 клас в училище „Иван Вазов” в курорта. Според адвоката не е вярно, че момчето е обрало мъжа. А в досега съобщената по случая информация липсва това, че македонецът е нанесъл удар с юмрук в главата на момчето, когато се е опитало да избяга.

„В продълбжение на 3 часа той му е купувал бира, кенчета по половин литър, и в последствие му е предложил да отидат в гората и 50 лв. Колът е бил там, взел го и го е ударил”, каза адв. Пенев.

Припомняме, че във вчерашния ден прокуратурата обяви, че момчето е криминално проявено. Според защитника му обаче това не е така.

Прокурорът представи писмо от Районната прокуратура в Несебър за извършено престъпление взломен стъклопакет на минимаркет в Слънчев бряг и кражба на алкохол, цигари и 100 лева. Досъдебното производство от 5 февруари, когато по време на извършване на кражбата, е бил направен опит от украинец да го спре и със "същия стил" чрез използване на тръба е нанесъл удари и в областта на главата.

„Всеки е невинен до доказване на противното, вече трети месец няма съдебно медицинска експертиза, нито е установено количеството, което е откраднато. Да не се приема като доказателство”, поиска адвокатът.

Убийството на македонският гражданин

„По случая е извършен следствен експеримент, не следва да се подценява фактът, че парите изчезнали от македонеца са били използвани за погасяване на кредити от неговите родители в заложна къща „Щтерия” в Слънчев бряг. Майка му е намерила на следващата сутрин паласка с 1 400 лева. Майката е посочила, че синът й обяснил, че ги е взел от един пиян турист зад някакво заведение. В тази посока са и показанията на брат му Мариян, който е отишъл с част от парите да си купи мобилен телефон. Голяма е вероятността, престъплението да бъде преквалифицирано в 116 и да извършено с користна цел.”, заяви прокурор Иван Кирков.

Той каза още, че твърденията на обвиняемият, че не е знаел, че пострадалият е починал, е в противовес с показанията на минувач, който е открил труп, покрит с матрак и плоскости от фазер, от който се е подавала само една ръка.

„Сами можете да видите в албума как изглежда черепът на пострадалия и колко тежки удари са нанасяни. Обвиняемият е търсил фаталния резултат. От справката за прояви, той има общо 6 прояви в регистрите на МВР. Февруари т.г. е изпратен на местната комисия за противообществени прояви, но до сега, по неизвестни за мен причини, дело не е образувано”, заяви прок. Кирков.

„Очевидно е, че човек който е търсил забавления с малки момченца. Набелязал е моя подзащитен, три часа го е наливал с бира, след като е преценил че е достатъчно упоен да прави каквото иска с него, завел го е в горичката, свалил си е анцунга и гащите. Моят подзащитен се е уплашил, не е правил секс с мъже. 50-годишният мъж го удря в главата и момчето пада. Ако беше момиченце, реакцията на медиите и прокуратурата щеше да е друга. Там е едно свърталище на наркомани, всеки можел да го затрупа. Става въпрос за неизбежна отбрана и онзи със свалените гащи е бил готов да го оправи. Очевидно тук става въпрос най-много за превишаване на пределите на неизбежна отбрана”, каза адв. Пенев. Той поиска по-лека мярка за неотклонение за подзащитния си.